Το απόσπασμα ΕΔΩ στο 1:21:21
όπως και εδώ στο 1:12:34 και εδώ στο 1:19:40
Βολές κατά της Βουλής των Ελλήνων για «πολιτική μεροληψία» –Υποκλοπές, Τέμπη και ΜΜΕ έδωσαν την ευκαιρία στην ευρωομάδα του Μακρόν να συνασπισθεί με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Αριστερά, και να επιτύχουν την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος για το κράτος Δικαίου – Πρώτη φορά καταδίκη για κυβέρνηση που ανήκει στο ΕΛΚ!
Ενώπιον οδυνηρής εκπλήξεως ευρέθη το Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι, όταν επληροφορήθη πως η πρώτη καταδίκη της Ελλάδος σε επίπεδο Ολομελείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα 44 χρόνια της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι γεγονός.
Καμμία άλλη κεντροδεξιά κυβέρνησις της Ευρώπης δεν κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον της τόσο ετερόκλητες πολιτικές ομάδες, και για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, το κοινοβούλιο της ελληνικής Δημοκρατίας τίθεται στο στόχαστρο ενός άλλου αντιπροσωπευτικού σώματος, του Ευρωκοινοβουλίου! Η ευρωομάς Renew, η οποία πρόσκειται στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανυέλ Μακρόν, συμμάχησε με τους Σοσιαλιστές, την Αριστερά και τους Πράσινους, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις παραβάσεις του κράτους Δικαίου στην χώρα μας και την παραβίαση σειράς δικαιωμάτων. Είναι, άλλως τε, χαρακτηριστικό το γεγονός πως το «En Marche» του Εμμανυέλ Μακρόν βρέθηκε για τους σκοπούς του ψηφίσματος στο ίδιο «στρατόπεδο» με το γερμανικό Die Linke.
Πρόκειται περί μίας βαρειάς ήττας εντυπώσεων. Υπέρ του καταδικαστικού κειμένου ψήφισαν ακόμη και έξι ευρωβουλευτές του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, ενώ άλλοι επτά προτίμησαν να ψηφίσουν λευκό και όχι να καταψηφίσουν. «Ναί» στο ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου είπαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Νταβίντ Κάζα, Μπρίς Ορτεφέ, Μαριάν-Ζαν Μαρινέσκου, Σίρπα Μαρία Πιετικάινεν, Λούντεκ Νιντερμάγιερ και Περνίλε Βάις. Η κυβέρνησις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η πρώτη κυβέρνησις που καταδικάζεται από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ούσα μέλος της ομάδος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της Ευρώπης στην χώρα μας, κατηγορείται από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για οπισθοδρόμηση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και η Αθήνα απειλείται με διακοπή της απαραίτητης ευρωπαικής χρηματοδοτήσεως.
Εις ο,τι αφορά στην στάση που τήρησαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, ο Ευάγγελος Μειμαράκης ήταν απών από την ψηφοφορία, και ως εκ τούτου δεν αντετέθη στο ψήφισμα. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου. Κατά του ψηφίσματος ετάχθη η Εύα Καιλή και ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσεως Μανώλης Φράγκος, ενώ παρόντες δήλωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.
Η υπόθεσις της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και ο τρόπος διερευνήσεως πολιτικών ή ποινικών ευθυνών μέσω εξεταστικής επιτροπής στην Βουλή είναι μία από τις βασικές αιτίες καταδίκης της Ελλάδος από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, το οποίο σημειώνει στο ψήφισμά του πως πρέπει να εξετασθούν «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων.» Η υπόθεσις των υποκλοπών, το ζήτημα της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημερώσεως και ο ρόλος των ολιγαρχών σε αυτά, καθώς και ο αδιαφανής τρόπος χορηγήσεως κρατικών επιδοτήσεων, οδήγησαν τους Ευρωβουλευτές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στην χώρα μας και σε έγκριση του σχετικού ψηφίσματος με 330 ψήφους υπέρ, 254 ψήφους κατά και 26 αποχές.
Κόλαφος είναι το ψήφισμα της Ολομελείας του Ευρωπαικού Κοινβουλίου για την υπόθεση των Τεμπών. Αναφέρεται ότι είναι ζωτικής σημασίας να γίνει «γρήγορα και ολοκληρωμένα» η δικαστική έρευνα, «καλύπτοντας όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο «δεν είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που διεξάγεται η διερεύνησις της υποθέσεως από την αρμόδια επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και να είναι απρόθυμη να καλέσει βασικούς πραγματογνώμονες για κατάθεση.» Προστίθεται, επίσης, πως το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είναι «βαθιά ανήσυχο από την άρνηση του ελληνικού κοινοβουλίου να διεξάγει μία έρευνα όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαική Εισαγγελία, σχετικώς με δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών.»
Το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κίνησε έρευνα στις 28 Νοεμβρίου 2022 σχετικώς με την κατάχρηση επιδοτήσεων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για ένα σύστημα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Τονίζει πως από τότε έχουν συλληφθεί 23 άτομα σε σχέση με το σκάνδαλο, με εξαίρεση τους (πρώην) υπουργούς της Κυβερνήσεως, οι οποίοι προστατεύονται από την δίωξη με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για την οποία έγινε επίκληση του ελληνικού Συντάγματος.
Ειδική μνεία γίνεται στην προσφάτως δημοσιευθείσα ετήσια έκθεση της ελληνικής Αρχής Διασφαλίσεως του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία απεκάλυψε χιλιάδες υποθέσεις εισαγγελικών εντολών για την απόκτηση προσβάσεως σε επικοινωνίες για λόγους εθνικής ασφαλείας. Όπως επισημαίνεται, δεν είχαν αναφερθεί εγκαίρως στην ΑΔΑΕ από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και την Διεύθυνση Αντιμετωπίσεως Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Αστυνομίας. Σημειώνεται, επίσης, ότι ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ), υφίστανται αυξανόμενη πίεση λόγω του έργου τους αναφορικώς με την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ, ενώ καταγγέλλεται η χρήσις κακόβουλου λογισμικού γιά τήν παρακολούθηση για την παρακολούθηση ιδιωτικών συνομιλιών πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.
Εκτενείς είναι οι αναφορές του ψηφίσματος στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά μέσα ενημερώσεως. Αρχικώς, γίνεται λόγος για την «λίστα Πέτσα» και τα 20 εκατομμύρια ευρώ κρατικών κονδυλίων, τα οποία διενεμήθησαν σε μέσα ενημερώσεως για επικοινωνιακές εκστρατείες στον τομέα της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων ανύπαρκτων ιστοτόπων και προσωπικών ιστολογίων, ενώ ορισμένα μέσα ενημερώσεως απεκλείσθησαν εντελώς χωρίς καμμία αιτιολόγηση και με αδιαφανή κριτήρια. Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του ελληνικού Σώματος Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος, τουλάχιστον 270 χρηματοδοτούμενα μέσα ενημερώσεως δεν είχαν καταχωρισθεί ορθώς και νομίμως, με την απώλεια δημόσιων πόρων να υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Η χώρα μας εντάσσεται στην «μαύρη λίστα» των κρατών που καταδικάζονται από το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για καταπάτηση του κράτους Δικαίου. Προηγήθηκε το 2020 η καταδίκη της Πολωνίας επί πρωθυπουργίας Ματέους Μοραβιέτσκι, όμως το τότε κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Το καλοκαίρι του 2023 το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο κατεδίκασε την παραβίαση του κράτους Δικαίου και στην Ουγγαρία, υπό το πρίσμα της επικείμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ενώσεως από την Βουδαπέστη. Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις του σώματος προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτωρ Ορμπάν, και την κυβέρνησή του, ιδίως εις ο,τι αφορά στην κατάχρηση ευρωπαικών κονδυλίων.
Η υιοθέτησις του ψηφίσματος αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στις τόσο διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο ψήφισμα συμπεριλαμβάνονται ζητήματα όπως η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, η υπόθεσις του Παναγιώτη Δημητρά, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η αναφορά σε «εθνικές μειονότητες» με τα οποία η εφημερίς μας εκφράζει την ριζική διαφωνία της.