Η αστρομετεωρολογία (από τα ελληνικά ἄστρον , astron , "αστερισμός, αστέρι", μετέωρος , metéōros , "ψηλά στον ουρανό" και -λογία , -logia ) ή μετεωρολογική αστρολογία είναι μια ψευδοεπιστήμη που επιχειρεί να προβλέψει τον καιρό χρησιμοποιώντας την αστρολογία .
Είναι η πεποίθηση ότι η θέση και η κίνηση των ουράνιων αντικειμένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη τόσο του εποχιακού κλίματος όσο και του καιρού.Σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της η αστρομετεωρολογία θεωρούνταν επιστημονική παράδοση και ήταν κοινή στους ακαδημαϊκούς κύκλους, συχνά σε στενή σχέση με την αστρονομία, την αλχημεία, τη μετεωρολογία, την ιατρική και άλλους τύπους αστρολογίας.
Ιστορία
Στη Βαβυλωνία καταγράφηκαν μετεωρολογικά φαινόμενα που σχετίζονται με πλανητικές διαμορφώσεις .
Κλασικοί αξιόλογοι αστρολόγοι όπως ο Κλαύδιος Πτολεμαίος κατασκεύασαν μια πραγματεία για την πρόγνωση του καιρού με αστρολογικά μέσα.
Η αστρομετεωρολογία είναι ο αρχαιότερος τύπος ελληνιστικής αστρολογίας .
Ο Johannes Kepler κατέγραψε μετεωρολογικές παρατηρήσεις για να υποστηρίξει την πεποίθησή του ότι η σύνοδος του Κρόνου και του Ήλιου θα παρήγαγε κρύο καιρό.
Το 1686 ένας μεγάλος τόμος γραμμένος στα αγγλικά αφιερώθηκε στην αστρομετεωρολογία από τον John Goad στο βιβλίο του Astro-Meteorologica που δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο της Αγγλίας.
Οι αστρομετεωρολογικές κοινωνίες παρέμειναν στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τους επιστήμονες.
Οι αγρότες στην Ινδία κατά τον 21ο αιώνα χρησιμοποίησαν μια μορφή αστρομετεωρολογίας που βασίζεται στη Nakshatra που δεν θεωρείται βιώσιμη πρακτική.